Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Eleanor a Park

Obaja majú šestnásť, sú spolužiaci a sú úplne iní ako ostatní. Eleanor Červenovláska z chudobnej rodiny. V jednej izbe...

Rainbow RowellYOLi (2014)

🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
9,90€

📚Prečítaná za 5,45€ (Zľava 45%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Obaja majú šestnásť, sú spolužiaci a sú úplne iní ako ostatní.

Eleanor
Červenovláska z chudobnej rodiny. V jednej izbe sa tlačí so štyrmi súrodencami. S nevlastným otcom sa neznáša pre jeho násilnícke sklony. V škole je nová a nepatrí k obľúbencom – nenosí značkové oblečenie, lebo jej rodičia na to nemajú, nie je štíhla ako spolužiačky a na jej vtipných hláškach sa nikto nesmeje.

Park
Jeho rodina netrpí núdzou, ale Park nemá rád sám seba. Chýbajú mu svaly bejzbalistu, výška basketbalistu a sebavedomie amerického tínedžera z nebraskej Omahy. Parkovu matku si totiž otec priviedol z Kórey a syn zdedil jej ázijské črty. A tak si najradšej číta komiksy, počúva obľúbenú hudbu a v školskom autobuse sedí sám.
Až kým jedného dňa nenastúpi istá červenovláska a nikto – okrem neho – ju k sebe nepustí sadnúť.
Eleanor a Park nie sú hlúpi a vedia, že prvá láska takmer nikdy nevydrží. Sú však aj dosť zúfalí a dosť odvážni, a tak to spolu skúsia...

Z anglického originálu Eleanor and Park (St. Martin’s Press,
New York 2013) preložila Diana Ghaniová.

Ukážka textu z knihy



Eleanor zvažovala, aké má možnosti:
1. Domov zo školy by mohla ísť pešo. Pozitíva: pohyb, červené líca, čas pre seba. Negatíva: ešte si nepamätala novú adresu a netušila, ktorým smerom sa vydať.
2. Mohla by zavolať mame a požiadať ju, nech ju príde vyzdvihnúť autom. Pozitíva: mnohé. Negatíva: mama nemá telefón. Ani auto.
3. Mohla by zavolať otcovi. Pche.
4. Mohla by zavolať starej mame. Aspoň ju pozdraviť.

Sedela na betónových schodoch pred budovou školy a civela na rad žltých autobusov. Stál tam aj ten jej – číslo 666.
Aj keby sa mu dnes vyhla, aj keby sa pred ňou zjavila dobrá víla s tekvicovým kočom, do školy sa musí nejako dostať aj zajtra.
A tie diabolské decká, čo dnes videla v autobuse, sa zajtra nezobudia ako vymenené. Fakt. Neprekvapilo by ju, keby na ňu zajtra začali chrliť jed. Tá baba vzadu so svetlými vlasmi vo vyblednutej rifľovej bunde mohla mať pokojne v ofine ukryté rohy. A jej frajer vyzeral ako jeden z nefilov.
To dievča – vlastne všetci – Eleanor neznášali, skôr ako ju prvý raz uvideli. Akoby ich v minulom živote najali, aby ju zabili.

Recenzie a kritiky

Originálny názov: Eleanor and Park Rok vydania: 2014 ISBN: 9788055140469 Rozmer: 145×227 mm Počet strán: 336 Väzba: brožovaná Štýl: psychologický, romantickýJazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách