Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Povstanie roku 1944

Bolo národné, slávne, užitočné? Dielo podáva stručné hodnotenie niektorých aspektov tejto historickej udalosti, pričom k...


🍎 Vypredané
5,85€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Bolo národné, slávne, užitočné?

Dielo podáva stručné hodnotenie niektorých aspektov tejto historickej udalosti, pričom k téme pristupuje bez jej idealizácie, čo nie je doteraz na Slovensku samozrejmosťou. Podstatnú časť knihy tvorí prehľad dokumentmi podložených skutočnosti – výsledok dlhoročného výskumu autora – ktoré publikácie o povstaní obvykle zamlčujú. Hoci práca spĺňa aj požiadavky kladené na odbornú prácu, je určená predovšetkým pre širšiu verejnosť.

Podľa schémy, desaťročia intenzívne presadzovanej politickou mocou, slovenský národ v auguste 1944 povstal a hrdinsky bojoval za správne ciele, takže toto povstanie bolo slávne a prínosné pre Slovensko i pokrokové sily sveta. Preto tejto udalosti dal sa oficiálny názov Slovenské národné povstanie. Podľa tejto schémy na povstaní sa podieľal celý slovenský národ alebo aspoň jeho väčšina a jeho priami účastníci v ňom boli z vlastnej vôle.
V skutočnosti väčšina slovenského národa o povstanie neprejavila záujem, zúčastnila sa ho len jeho malá časť, aj to prevažne nie z vlastnej vôle, pričom väčšina z jeho účastníkov neprejavila nadšenie do boja. Časť povstalcov spáchalo mnoho zločinov, vrátane vrážd. Aj preto povstanie nebolo slávne. Spôsobilo mnoho škôd obyvateľom Slovenska i iných krajín. (Úryvok z knihy.)

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2014 ISBN: 9788089567256 Rozmer: 135×205 mm Počet strán: 112 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách