Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Dvadsaťpäť

Dvadsaťpäť je počet rokov, ktoré uplynuli od revolúcie. Dvadsaťpäť 2014>


🍎 Vypredané
12,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Dvadsaťpäť je počet rokov, ktoré uplynuli od revolúcie. Dvadsaťpäť 2014><1989 je názov novej knihy trojice autorov - Fedora Gála, Petra Zajaca a Mira Švolíka.

Kniha vychádza vo vydavateľstve Artforum a je akousi dvojičkou k spoločnej knihe Petra Zajaca a Fedora Gála 1+1, ktorá vyšla vo vydavateľstve Petrus v roku 2004. Nadväzuje na stĺpčeky, ktoré písali obaja posledné roky pre magazín .týždeň. Rozhodli sa texty sústrediť na oblúk rokov 1989 – 2014 a nastaviť im akési viaclomné zrkadlo. Peter Zajac o vzniku knihy hovorí: „Chceli sme nasvietiť rok 1989 rokom 2014 a rok 2014 rokom 1989 a spätne reflektovať zmeny, ku ktorým u nás došlo za posledných dvadsaťpäť rokov. Zároveň sme sa na ne chceli pozrieť z dvoch odlišných uhlov pohľadu. Vedome sme sa rozhodli pre skratku, nechceli sme dobu popisovať, ale hľadať jej metaforu, ktorej František Mikloško hovorí znamenie doby.“ Texty spolu s intímnymi dobovými fotoesejami Mira Švolíka vytvárajú súčinnosť všetkých troch uhlov pohľadov a perspektív na dvadsaťpäť rokov, ktoré od revolúcie uplynuli.

Ukážka textu z knihy



Peter Zajac a Fedor Gál zohrali dôležitú rolu pri páde komunizmu. A aj v nasledujúcich rokoch sa zo všetkých síl snažili o lepšie Československo a neskôr Slovensko. Mnohé dnes už samozrejmé slobody nesú preto ich osobnú pečať. Pre mňa sú ale dôležitejší v inom. Obaja boli celých 25 rokov hlasnými podporovateľmi potrebných zmien a reforiem, ale súčasne po celý ten čas trvali na elementárnej férovosti. Nezaznamenal som napríklad, že by pre „pokrok“ zradili kamarátov. Ak sa Vám to zdá samozrejmé, ani trochu nepoznáte slovenskú politiku.
Z predslovu Štefana Hríba

Historická pamäť je ako podkova. Spája oblúkom najbližšie s najvzdialenejším. Možno ju ohýbať podľa vlastných potrieb. Pre falošnú pamäť však platí erbová veta Jána Langoša o historickom nevedomí, vedúcom k opakovaniu toho najhoršieho v dejinách. Platí to rovnako tisícstopäťdesiat rokov od príchodu Cyrila a Metoda ako dvadsaťpäť rokov od novembra 1989.
Zajac
 
Ustavične narážam na fakt, že som súčasťou kultúry, do ktorej patria aj ľudia, ktorí majú hovno na topánkach, v gatiach a inde. Napríklad takí mečiarovci, slotovci, násilníci, udavači, zlodeji a podobní. Bližšia je mi predstava mnohých kultúr/nekultúr, ktoré koexistujú, často v paralelných svetoch, narážajú do seba, ničia a podporujú sa navzájom, prenikajú cez čas a priestor, menia sa, vznikajú a zanikajú… a v ich rámci sa to hmýri bytosťami s odlišnou, často veľmi odlišnou kultúrnosťou.
Gál
 
Duch našej doby? Väčšina ľudí ho vníma cez peripetie svojho osobného života. Mám  sa nanič? Doba je nanič! Alebo je duch doby to, o čom sa rozpráva po krčmách, v robote, v televízii  a v domácnostiach?
Gál

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2014 ISBN: 9788081500503 Rozmer: 175×220 mm Počet strán: 168 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách