Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Assemanov evanjeliár a kalendár

Slováci geneticky patria medzi najstarobylejších obyvateľov Európy - žijú tu nepretržite viac ako 8 000 rokov. Hoci sa ich...


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
12,90€
Zľava 30%
9,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Slováci geneticky patria medzi najstarobylejších obyvateľov Európy - žijú tu nepretržite viac ako 8 000 rokov. Hoci sa ich korene strácajú v šere histórie, počiatky ich písomnej kultúry poznáme obdivuhodne presne. Historický prameň uvádza vznik ich písma presne na rok 863 po Kristovi. Dátum zrodu je iba jeden z unikátov prvej slovenskej abecedy - hlaholiky.
V pamätnom roku 1 150. jubilea vzniku písomností Slovákov i Slovanov ponúka táto publikácia výnimočnú príležitosť nahliadnuť do jednej z našich najstarších literárnych pamiatok - Assemanovho evanjeliára, napísaného v tomto jedinečnom slovenskom písme.

Assemaniho evanjeliár, hlaholský rukopis, ktorý obsahuje 158 pergamenových listov, nazvaný podľa svojho objaviteľa, kanonika Vatikánskej knižnice, je jednou z najstarších a najvzácnejších literárnych pamiatok z cyrilometodskej doby. Zachoval sa nám v podobe odpisu z 11. storočia. Tento vzácny prameň ponúkame bádateľom v prepise do latinky, ktorý sa dôsledne pridržiava hlaholského originálu. Prepis je ilustrovaný fotokópiami pôvodného rukopisu.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2013 ISBN: 9788081280689 Rozmer: 220×304 mm Počet strán: 354 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách