Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Drak sa vracia

Román Drak sa vracia je jedným z troch diel, ktorými sa začína nový edičný rad prinášajúci širokým čitateľským vrstvám...

Dobroslav ChrobákIkar (2013) • Edícia Zlatým písmom

🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
8,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Román Drak sa vracia je jedným z troch diel, ktorými sa začína nový edičný rad prinášajúci širokým čitateľským vrstvám najhodnotnejšie diela slovenskej medzivojnovej prózy (popri ňom vyjdú diela Tri gaštanové kone a Švantnerova Dáma). Román má všetky predpoklady zaujať čitateľa aj sedemdesiat rokov po svojom vzniku. Pútavý a nie vždy celkom jasný dej, ľúbostná zápletka, nečakané peripetie, tajomstvom opradená titulná postava, pozorne štylizovaný jazykový prejav a nezakrytá romanesknosť príbehu, v epilógu posunutá až do polohy legendy či mýtu, to všetko je nielen charakteristickým znakom slovenského naturizmu, ale aj dobrého románového čítania vo všeobecnosti.

Ukážka textu z knihy


A tu sa pred ňou vynoril ten, o ktorom vedela, že raz príde. Usmieval sa jej do tváre a díval sa na ňu spýtavým, žiarivo čiernym pohľadom. Hanbila sa za svoje rozpaky, ale neľutovala, že počul jej pieseň. Nemusela nič viac hovoriť, ani on sa jej nemusel prihovárať, pretože začiatok povedala pieseň a ostatok dopovedal jeho pohľad. Cítila, ako sa pod ním celá prebára a roztápa – ako ľad na zamrznutej rieke, keď naň zasvieti jarné slnko. Nemohla to pred ním zatajiť a nechcela ani nič zatajovať. Zdvihla k nemu zrak, z ktorého on ľahko vyčítal plachý súhlas na upriamenú otázku svojho žiarivo lesklého pohľadu. Pritiahol ju k sebe a bozkal ju rovno doprostred úst, raz, dva, tri razy... bohvie koľko ráz.
Ostatok sme už povedali. Odľahlo nám, že sme to rozpovedali tak, ako na to spomínala stará mať. To všetko stalo sa totiž dávno, v časoch, keď ešte žili strigy a vedmy, ktoré odoberali kravám mlieko, vedeli zariekať a porobiť. Zriekli sa i proti starej materi a poponáhľali sa, aby prerušili jej krátke šťastie. Vzali jej toho, ktorého ľúbila, a vydali ju za iného, ktorého nemohla mať rada.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2013 ISBN: 9788055130842 Rozmer: 129×208 mm Počet strán: 128 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách