Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Ako dostať od života čo chceme

Kniha Ako dostať od života, čo chceme je zbierkou inšpirujúcich myšlienok, ktoré autorke hlboko transformovali život a...


🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
9,90€

📚Prečítaná za 6,44€ (Zľava 35%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Kniha Ako dostať od života, čo chceme je zbierkou inšpirujúcich myšlienok, ktoré autorke hlboko transformovali život a pomohli jej uskutočniť vytúžené zmeny. Sú to jednoduché pravdy a uvedomenia, pri ktorých pocítite pozitívnu zmenu a objavíte vašu vnútornú silu, keď sa stanú súčasťou vášho bytia, a hlavne začnete mať svoj život pevne vo svojich rukách. Autorka verí, že zmena sa musí začať v nás, ak chceme žiť šťastný a naplnený život podľa svojich predstáv. Ponúka pohľad do nášho vnútorného sveta a poukazuje na to, ako ovplyvňuje náš vonkajší svet. Jednotlivé myšlienky sú venované rôznym oblastiam nášho života, ako láska, vzťahy, práca, zdravie alebo spiritualita. Ak hľadáte odpovede na svoje otázky či smerovanie, alebo podporu pri uskutočnení zmeny, táto kniha vám určite poskytne inšpiráciu a osobný rast.

Ukážka textu z knihy


Spomínate si na moment, keď ste niečo veľmi chceli, ale neurobili ste to? Chceli ste niekam ísť, ale nešli ste? Túžili ste po zmene, ale neuskutočnili ste ju? Chceli ste niekoho osloviť, ale nenabrali ste odvahu?

Viete, prečo ste to neurobili? Mali ste strach!

Každý z nás veľmi dobre pozná, čo je to báť sa a strachovať sa. Niektorí žijú so strachom nevedomky aj celý život. Bojíme sa o našich blízkych. Bojíme sa o seba, o svoju existenciu. Obávame sa utrpenia. Bojíme sa nesplnených snov a plánov. Jednoducho sa obávame, že veci nebudú a nestanú sa tak, ako si ich vysnívame.

Mnohí z nás si vytvárajú na základe predstáv iných a toho, čo spoločnosť určuje, ilúziu o živote. Urobia si plán na celý život. Ak sa náhodou niečo nenaplní, sú stratení a zmätení. Strachujú sa, aby o svoju ilúziu neprišli. Nie sú schopní nasledovať svoj vnútorný hlas a nabrať odvahu zmeniť smerovanie.

Strach je náš prístup k životu, uhol pohľadu na skúsenosti, okolnosti a na udalosti, ktoré sa v ňom odohrávajú. Taktiež je výsledkom našej vnútornej neistoty z toho, ako sa bude život vyvíjať a čo sa s nami stane. Strach zo zmeny súčasného stavu, ktorý poznáme a zvykli sme si naň.

Strach pociťujeme z rôznych príčin. Je možné, že sme tento prístup k životu odpozorovali vo svojej rodine a osvojili si ho. Niektorí z nás sa boja, lebo nemajú dostatok dôvery v seba a vo svoje schopnosti. Strach je aj predstava o neželanom následku či výsledku, ktorý môže nastať, ak zlyháme. Strach zo straty niekoho, koho milujeme, je vlastne náš strach zo samoty. Strach poukazuje vždy na to, čo nechceme, aby sa stalo.

Strach je naša najväčšia brzda v živote

Pri každej malej – veľkej zmene alebo krôčiku vpred, ktorý chceme v živote urobiť, cítime strach. Strach sa nikdy úplne z nášho života nevytratí. Otázne je, či mu dovolíme, aby nás v rozhodujúcich momentoch zastavil.

Neustále sa buď vedome, alebo podvedome rozhodujeme o bežných každodenných veciach. O tom, či si oblečieme nohavice alebo sukňu. Budeme piť čaj alebo kávu. Necháme si pokaziť náladu alebo sa cez nepríjemnosť prenesieme. Až po väčšie životné rozhodnutia o tom, či chceme s niekým zotrvať vo vzťahu, alebo zmeníme prácu, či sa postavíme za svoje práva, alebo ochránime slabého.

Každému nášmu slovu, kroku a činu predchádza rozhodnutie, ktoré vychádza buď z odvahy alebo zo strachu. Mať odvahu znamená urobiť niečo úplne inak, ako sme boli zvyknutí. Znamená to nabrať aj nové smerovanie. Posúvať osobné obmedzenia. Hájiť svoje sny a ideály. Odvážni sme vtedy, keď sa aj napriek nepriaz­nivým okolnostiam, neprajníkom, nedostatku podpory či pochopenia rozhodneme realizovať svoje sny a ciele. Konáme a správame sa v súlade s našimi hodnotami a vyberieme si to, čo podporí náš osobný rozvoj.

Ak sa rozhodujeme zo strachu, častokrát sa cítime ako obeť. Vyho­várame sa na nedostatok príležitostí a podpory. Nasledujeme voľ­by a želania iných ľudí alebo nás naša voľba naplno neuspokojuje. Ľudia, ktorých konanie a rozhodovanie je motivované strachom, často hovoria, ako mohli niečo urobiť či dokázať, ale nemali na to prostriedky. Žijú život, ktorý ich naplno neuspokojuje, nepri­náša im radosť a zadosťučinenie. Títo ľudia sa pohybujú v tak­zvanej komfortnej zóne, ktorá ich drží v určitej istote, aby sa náhodou nezranili či nesklamali. Tak ako nám táto zóna ponúka ochranu, tak nám stavia aj obmedzenia.

Horolezci sú jedným z najlepších príkladov, ktorý poukazuje na to, že strach nás skôr zabije, ako dostane do vytúženého cieľa. Keď horolezci lezú na vysoké tisícovky, svoj strach vždy nechávajú na základni. Ak horolezec visí na útese, odkiaľ nie je cesty späť, nedá sa ani zastaviť, iba ísť dopredu k svojmu cieľu, nemôže si dovoliť báť sa. Strácal by tým vzácnu energiu, ktorú potrebuje investovať do fyzického vypätia. Potrebuje sa sústrediť na každý krok, aby prežil. Myšlienky strachu nahradí myšlienkami na ľudí, ktorí sú mu vzácni a čakajú na neho. Horolezci v tých najťažších chvíľach myslia na svoje rodiny a partnerov. To im vždy dodá od­vahu ísť ďalej.

Aj keď je horolezectvo extrémny príklad, je skutočnou paralelou na samotný život. Aj v živote má každý z nás svoje ciele – vrcholy, ktoré chce dosiahnuť. Strach však nie je emócia, ktorá nám pomôže rýchlejšie sa k nim dostať a naplniť ich.

S každou našou novou voľbou prichádza aj riziko, že sa popálime. Môžeme spadnúť alebo sa to nepodarí. Neznamená to však, že sa tým máme nechať odradiť. Každá šanca na pozitívnu zmenu a zlepšenie prináša aj určité riziko sprevádzané naším strachom. Nie je lepšie radšej spadnúť, poraniť sa či zlyhať, ako to ani neskúsiť? Nepriblížiť sa k našim snom a dať životu zmysel? Nie je lepšie urobiť chybu, ako stráviť život ľutovaním, že sme pre naše ciele a sny nič neurobili? Každá rana a skla­manie sa raz zahojí. Pravdivý je výrok, čo nás nezabije, to nás skutočne len zocelí. Oveľa ťažšie je vyrovnať sa s vedomím, že sme sa ani nepokúsili pre uskutočnenie našich snov urobiť všetko, čo je v našich silách.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2012 ISBN: 9788097111106 Rozmer: 148×210 mm Počet strán: 170 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách