Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Čačipen pal o Roma - Súhrnná správa o Rómoch na Slovensku


🍎 Vypredané
16,56€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

   Publikácia, ktorá vyšla s láskavou podporou NPOA, USIS a Open Society Institute prináša odbornej a širšej čitateľskej verejnosti zatiaľ najvyčerpávajúcejšiu analýzu rómskej problematiky, ktorá je na Slovensku jedným z najvážnejších sociálnych, kultúrnych a civilizačných problémov dneška. Zaoberá sa otázkami kultúrnej identity Rómov, analyzuje ich vzťahy k majorite, ich súčasnú sociálnu situáciu a načrtáva demografické trendy vývoja rómskej populácie. O otázkach rómskej problematiky pojednáva i v medzinárodnom kontexte, venuje pozornosť legislatívnemu i inštitucionálnemu rámcu ich riešenia. V úvode ponúka historický kontext života rómskej menšiny na Slovensku, vo svojom závere pridáva bibliografiu romistickej literatúry.

Cieľom Súhrnnej správy o Rómoch je predovšetkým analyzovať politiku štátu voči tejto špecifickej menšine a načrtnúť predpoklady pre úspešnejšie riešenia komplexu problémov spájaných s rómskou problematikou. Autori jednotlivých kapitol kládli dôraz práve na realizované opatrenia zamerané na riešenie rómskej problematiky, opísali súčasný stav a príčiny, ktoré k nemu viedli. Zároveň prinášajú pre slovenského čitateľa mimoriadne dôležitý, i keď na prvý pohľad banálny odkaz – je nevyhnutné rozlišovať medzi jednotlivými sub-typmi rómskej populácie, ktorá je mimoriadne heterogénna, no majorita ju vníma ako homogénnu, a preto v unifikovanej podobe pristupuje k Rómom a ich potrebám.

Autormi publikácie, ktorá má ambíciu slúžiť ako podklad pre rozhodovanie politických a spoločenských elít v procese tvorby a realizácie sociálnej politiky vedúcej k zlepšeniu životných podmienok rómskej komunity na Slovensku, sú okrem analytikov Inštitútu pre verejné otázky aj experti z viacerých think tankov, mimovládnych organizácií, akademických a vysokoškolských pracovísk a pracovísk štátnej správy (Anna Jurová, Boris Vaňo, Balázs Jarábik, Milan Kováč, Iveta Radičová a iní).

Publikácia vychádza aj v hypertextovej elektronickej verzii. Obsahuje kvalitný navigačný systém a okrem informácii ponúknutých v tlačenej verzii obsahuje i vybrané legislatívne normy týkajúce sa Rómov a fotogalériu Andreja Bána.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2002 ISBN: 8088935415 Rozmer: 148×210 mm Počet strán: 914 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách