Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Pavol Bielik a slovenská filmová kultúra


🍌 Odosielame o 9 dní.
8,80€
Zľava 14%
7,60€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Autor: Petra Hanáková. Monografia venovaná priekopníkovi a jednému z najvýznamnejších tvorcov slovenskej kinematografie je dielom autorky reprezentujúcej našu najmladšiu filmologickú generáciu. Vo svojom texte sleduje Bielika a jeho tvorbu čo najkomplexnejšie: od genofondu a fyziologických dispozícií až po obraz človeka-tvorcu, ktorý sa raz prispôsobuje prostrediu, inokedy ho sám aktívne mení. Hanákovej kritická monografia zúročuje štúdium v archívoch, rozhovory s pamätníkmi i čerstvé metodologické impulzy tzv. nových dejín filmu. Predstavuje Bielika v mnohosti jeho identít: ako Jánošíka – národného umelca a národnú ikonu, víťaza i porazeného, chlapa i chlapáka, každopádne ako fascinujúcu osobnosť, ktorá silne a nezvratne poznamenala podobu našej kultúry.

Paľo Bielik and Slovak Film Culture
by Petra Hanáková
The monograph dealing with a pioneer and one of the major figures of Slovak cinema comes from an author representing the youngest generation of Slovak film scholars. In her study, Hanáková provides a complex picture of Bielik and his work – starting from his genetic and physiological dispositions to the portrait of a filmmaker who adapted to his environment and also changed it himself by his active participation. Hanáková’s critical study makes use of archive research, interviews with people from Bielik’s time, and fresh methodology of so-called new film history. She presents Bielik in his multiple identities: as Jánošík – a national artist and national icon, a winner and a loser, a man and a guy, and in any case, as a fascinating personality who has left his strong and irrevocable influence on our culture.

Recenzie a kritiky

Originálny názov: Paľo Bielik and Slovak Film Culture Rok vydania: 2010 ISBN: 9788085187588 Rozmer: 149×200 mm Počet strán: 320 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách