Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Film(Barabas): Bhutan - Hladanie Stasti

DVD BHUTÁN - HĽADANIE ŠŤASTIA a DVD TIBETSKÝ BUDHIZMUS s tromi filmami s tématikou budhizmu


🍎 Je nám ľúto, ale predaj už skončil
11,99€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Hovorí sa, že na Bhután zabudli ľudia, ale nikdy nie bohovia. Starodávne horské kráľovstvo učupené medzi indickým Assámom a čínskym Tibetom domorodci nazývajú po svojom - Zem hrmiaceho draka. Putovanie zabudnutou krajinou, v ktorej ľudia uctievajú všetko živé, je rozprávaním o šťastí. Vnútorný pokoj tu je cennejší, než zhon za matériou sveta a harmónia s prírodou sú všetkému nadradené princípy. Dobrý kráľ sa stará o blaho poddaných. Namiesto hrubého domáceho produktu presadzuje hrubé domáce šťastie. Je to akoby rozprávkový svet. Malé himalájske kráľovstvo si totiž v krehkom ponímaní šťastia zvolilo zvláštnu cestu. Možno, že správnu. Zatiaľ...


obsah 1.DVD: BHUTÁN - HĽADANIE ŠŤASTIA
- slovenský/anlgický jazyk
- film Bhután - Hľadnie šťastia
- film o filme
- fotogalériu
- informácie o Bhutáne
- mapu a profil trasy



obsah 2.DVD: TIBETSKÝ BUDHIZMUS
-film Budhizmus na streche sveta
- film Pod Kančendžongou je ich domov
- film Budhistický Ladakh
- základné informácie o budhizme


RECENZIE

V Bhutáne sa futbal nehrá
Pavol Barabáš sa ocitol v koži pútnika. Zrazu videl, ako vyzerá pokoj rozpráv­kového kráľovstva. Požičal si ho do svojho nového filmu Bhután - hľadanie šťastia. Keď sú niekde rozprávkové hory, prečo by nemohla existovať aj rozprávková krajina? Pavol Barabáš vedel, že v Himalájach je niečo podobné, Bhutánske kráľovstvo bolo jeho cestovateľským snom. Samo­zrejme, že sa tam vybral so svojou tradičnou technikou, ale čo tam po filmovaní.

Vyzerá to tak, že v Bhutáne sa zrejme veľmi neoplatí byť filmárom a ani turistom. Tam treba byť pútnikom. Treba byť - ak už sa kráľ rozhodne, že vám vydá povolenie. Za rok ich rozdá len niekoľko tisíc. Viac času na zbytočnú administratívu ne­má, ešte musí aj on sám pravidelne prechádzať krajinou, aby vedel, ako sa jeho ľudu vodí.

Dobrodružstvo s tichom

Pútnik Barabáš nakoniec v Bhutáne film nakrútil, odpremiéroval ho minulý týždeň na filmovom festivale Bratislava.

Napínavá cesta za dobrodružstvom to však tentoraz nie je. V bhutánskych údoliach by sa za vzrušenie mohlo považovať hádam to, keď sa jaky roz­tratia a premávajú hore-dolu po kopcoch. Ale aj oni sa vždy vrátia na miesto a tým vlastne dokazujú, že bhutánske dobrodružstvo je tiché. Začína sa vtedy, keď sa pútnik vydá za pokojom a silnie vtedy, keď sa prvýkrát obtrie o harmóniu.

Patrí k nej aj hmlový opar, ktorý starostlivo ukrýva tvar horských vrcholov, a zrejme ešte všeličo iné.

Na svojej ceste stretol Barabáš aj zopár miestnych žien. Trochu počudovane sa na neho pozreli, a ešte počudovanejšie vyzerali, keď ich pozdravil v ich nárečí. Inak vraj Bhutánčania majú pútnikov radi. Počúvajú ich, nech vedia, aké sú nové správy zo sveta.

Nie všetky ich zaujímajú, doteraz nepotrebovali vedieť ani to, kto je majstrom sveta vo futbale. Za jediný vhodný šport považujú lukostreľbu, lebo posilňuje ducha.

Kde bolo, tam bolo

Nedávno sa však už aj sem dostala televízia a kráľ si prestal byť istý, či jeho zem odolá vplyvu Západu. Navrhol, aby sa absolutistická vláda skončila a v marci už Bhutánčania prvýkrát volili v systéme parlamentnej monarchie.

Film sa končí príchodom do hlavného mesta Thimpu, kráľovho sídla. Okolo Barabášovho meditačného tónu sa vtedy mierne obšmietla obava. Možno, že z nežného záznamu súčasnosti zostane o pár rokov naozaj iba rozprávanie o krajine, kde bolo, tam bolo.

Kristína Kúdelová, denník SME




Nové príbehy od Pavla Barabáša vzrušujú
Až mrazí pri pohľade na nekonečné ľadové pláne Antarktídy, v ktorých sa strácajú postavičky ťahajúce sane s nákladom. V expedícii, ktorá prekonala cestu od pobrežia večne zamrznutého kontinentu po jeho najvyšší vrchol Mount Vinson, bol aj cestovateľ a filmár Pavol Barabáš. O dobrodružnej výprave nedozernou bielou púšťou nakrútil strhujúci dokument Neznáma Antarktída.

Polárnik Peter Valušiak, ktorý prešiel naprieč severným pólom, sa chystal pokoriť aj južný pól. Na cestu s ním sa vybral aj cestovateľ Rudolf Švaříček, lekár Vladimír Nosek, Zdeněk Hrubý a Barabáš, s cieľom zaznamenať, ako prešli 350 kilometrov územím, kam pred nimi ľudská noha nevkročila. Vytvoril strhujúci príbeh o ľuďoch nepoddávajúcich sa nástrahám nepredvídateľného nebezpečenstva. Dokumentuje zápas s neustávajúcim víchrom, prekážkami i bolesťou, sklamaním. So zábermi putovania osamelej skupinky zasneženou krajinou kontrastujú útržky rozhlasových správ o dianí vo svete (problémy životného prostredia, vojnové konflikty, udalosti svetovej politiky). Neznáma Antarktída je nielen strhujúcim dokumentom o jedinečnej expedícii, ale aj reflexiou reality, ktorú žijeme.

Silný príbeh z krajiny ľadu strieda rozprávanie o krajine, v ktorej je šťastie jej obyvateľov pre kráľa dôležitejšie ako hrubý domáci produkt. V dokumente Bhután - Hľadanie šťastia rozpráva Pavol Barabáš o živote obyvateľov Zeme hrmiaceho draka, ako nazývajú Bhutánčania horské kráľovstvo ukryté pod Tibetom. Za gigantickými sedemtisícovými vrcholmi, na ktoré ešte nikto nevyliezol. Domorodci ich považujú za sídlo bohov, takže kráľ výstup do výšok nad 6-tisíc metrov zakázal. Zakázal aj rybolov, to však budhisti chápu ako súčasť svojho náboženstva. Večne usmiati obyvatelia zabudnutého kráľovstva, do ktorého nepustí panovník veľa turistov, sa živia po stáročia tak ako ich predchodcovia. Sú pastiermi, roľníkmi a remeselníkmi, zabávajú sa lukostreľbou. Novinkou je televízia, ktorá narúša tradičné formy života i správania.

Mrazivé a vzrušujúce dobrodružstvo spojené s úsmevným pohľadom na zanikajúci svet starobylej kultúry prinášajú nové dokumenty Pavla Babaráša Neznáma Antarktída a Bhután - Hľadanie šťastia. Do kinodistribúcie prichádzajú spolu a ponúkajú originálne zážitky.

Hodnotenie Pravdy: štyri z piatich hviezdičiek

Jena Opoldusová, Pravda




Cesta ku šťastiu je v Bhutáne
Nakrúcal v človekom nedotknutej neprístupnej divočine, v neobjavených hlbokých jaskyniach ďaleko od ľudskej nohy či na mrazivých póloch Zeme. Fascinuje ho stretnutie s cudzou kultúrou a objavovanie dosiaľ nepoznaného. Pavol Barabáš je ozajstný dobrodruh. A výborný dokumentarista. Veď na konte má desiatky a desiatky filmových cien z domova aj zo sveta. Priťahujú ho územia, kde sa žije tradičným tibetským životom, ľudia, čo existujú zakliesnení ďaleko v džungli ako praľudia či prírodné unikáty. Prešiel už hádam celý svet.
Tentoraz sa vybral do krajiny, o ktorej sa hovorí, že na ňu zabudli ľudia, ale nikdy nie bohovia. Vo štvrtok prichádza do našich kín nový Barabášov film Bhután.
O krajine, ktorá akoby ani nebola na našej planéte. O krajine, kde ľudia žijú nepoškvrnenými životmi v súlade s prírodou. O krajine, kde je cennejší pokoj ako zhon za materiálnymi statkami. A o krajine, ktorá je akoby z rozprávky.

Cesta ku šťastiu
Bhután je typickým príkladom hornatej krajiny, kde sa skoro 50 percent rozlohy nachádza v nadmorskej výške nad tritisíc metrov nad morom. Himalájske kráľovstvo je učupené medzi indickým Assámom a čínskym Tibetom. Žije tu okolo dvoch miliónov obyvateľov. Do jari stál na čele krajiny kráľ. "Bol dobrý. A vždy hovoril, že pre neho je dôležitejšie blaho ľudu ako zvyšovanie domáceho hrubého produktu,“ objasňuje filozofiu takmer zabudnutej krajiny Barabáš.
Aj vďaka kráľovmu prístupu a aj vďaka štátnemu náboženstvu, ktorým je budhizmus, žijú Bhutánčania v harmónii. "Žijú oveľa pokojnejšie ako my. Budhistická filozofia sa prenáša do života ľudí. Sú veľmi príjemní, usmiati. A najmä šťastní,“ opisuje dokumentarista, ktorý v Bhutáne strávil tri týždne. A myslí si, že po uzretí jeho filmu bude "každý divák porovnávať, akým smerom ide náš život a akým smerom plynie ich život, ich cesta ku šťastiu.“
Ich existenciu totiž nenarúša reklama, ktorá útočí z každého rohu ulice, televíziu tu kráľ povolil len pred pár rokmi. A aj tá spôsobila šok, keďže deti sa začali pod vplyvom akčných filmov v školách biť, čo bolo dovtedy nevídané. Kráľ dokonca zakázal aj igelitové tašky, ktoré ničia životné prostredie. Bhután je totiž azda jedinou ekologicky nenarušenou krajinou. Mobilné telefóny majú len vysokopostavení ľudia. Tí obyčajní, ktorých je väčšina, žijú tradičným vidieckym životom, nosia tradičné šaty, jedia tradičné jedlá. Vyše 90 percent z nich sa živí poľnohospodárstvom.
"Keď človek príde do tejto krajiny, má dojem, akoby nebola ani na našej planéte, pretože sa vymyká tomu, ako vyzerá náš dnešný svet. Bhután je totiž postavený na úplne iných hodnotách,“ zdôrazňuje čaro malej ázijskej krajinky Barabáš.

Nerušiť bohov
"Na jar v roku 2008 sa tam uskutočnili prvé demokratické voľby. Kráľ sa zriekol absolutizmu a monarchie. A tým sa zmení celá krajina, ktorá bola dovtedy uzavretá pred svetom. Chceli sme zaznamenať to pôvodné. Prídu tam totiž aj investície, aj západná kultúra, a, pravdaže, nastane aj zmena hodnôt. Celý film je zamyslením sa, čo to bude asi pre Bhután znamenať a nakoľko ho to poznačí,“ hovorí pre HN Barabáš.
Spolu so skupinou priateľov sa vybral do Bhutánu aj preto, aby prešiel miestnymi horami. Na tú najvyššiu sa však nedostal. "Obyvatelia totiž podali petíciu kráľovi, aby turistov nevpustil do výšky nad šesťtisíc metrov nad morom. To aby nerušili sídla ich bohov,“ vysvetľuje pre HN Barabáš. Svätosť hôr musí byť zachovaná a tak zostáva 7 554 metrov vysoký Ganghar Puensum najvyšším nepokoreným vrcholom na Zemi.

Zuzana Kizáková, Hospodárske noviny

Rozmer: 135×190 mm Obal: DVD obal Jazyk: slovenčina, angličtina

Zaradené v kategóriách