Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Dva dni v Chujave, Jurát

Jonáš Záborský vo svojom diele kriticky zobrazuje porevolučné pomery v 19. storočí na Slovensku. Podáva dobové svedectvo o...


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
3,99€
Zľava 27%
2,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Jonáš Záborský vo svojom diele kriticky zobrazuje porevolučné pomery v 19. storočí na Slovensku.

Podáva dobové svedectvo o zápase jednoduchého človeka, ktorého sa dotýkajú snahy vládnucej vrstvy o maďarizáciu Uhorska, úpadok šľachty, pohŕdanie slovanstvom a zaostalosť slovenského ľudu.

Dva dni v Chujave je jedna zo Záborského najvýznamnejších próz. Novela je zložená z dvoch hlavných častí - Deň škaredý, Deň pekný. Prvá časť nám predostiera bezútešný obraz života chudobných dedinčanov - obyvateľov Chujavy, ich márneho boja s útlakom zo strany šľachty, maďarských úradov i miestnych úžerníkov. Chudoba a zdanlivo bezvýchodisková situácia spôsobuje, že nevzdelaní ľudia hľadajú útočisko v alkohole, čím sa dostávajú do stále zložitejšej životnej situácie. Naproti tomu Deň pekný opisuje istý slávnostný deň v tej istej obci o niekoľko rokov neskôr. Z rozprávania katolíckeho farára Rastica sa čitateľ postupne dozvedá, ako sa za pomoci niekoľkých obetavých priateľov podarilo Chujavu pretvoriť v pokrokovú obec a zlepšiť život jej obyvateľom.

Krátka próza Jurát sa odohráva v Pešti, kde sa skrachovaný, bezcharakterný zeman podvodom votrie do rodiny zámožného kupca a privedie ju k hanbe.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2011 ISBN: 9788089465163 Rozmer: 150×210 mm Počet strán: 110 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčinaŠtýl: historický

Zaradené v kategóriách